О Светом Сави Српском
ПДФ Штампа Ел. пошта
Свети Сава је одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо. Има томе већ осам векова, и тај пут и тај језик и то писмо и тај крст нису изван нас, него у нама, и не можемо их изгубити ако не изгубимо себе и своје унутрашње једро. Савин прах је између нас. Његовим крвним судовима повезани смо у једно светосавско биће. /.../ Српска Црква, жива душа Срба, од које је српски народ чуо и своје име, одржала га је и у ропству и у време кад није имао државе. Свети Сава је утврдио и учинио нераздвојним њене духовне темеље – тако је кроз векове, па и данас, једина тврђава и једини кров који има Српски народ...
 
Академик Матија Бећковић
 
Ктиторска делатност светог Саве ПДФ Штампа Ел. пошта

Ктиторска делатност светог Саве обухвата његов рад на обнови и подизању бројних цркава, манастира и других верских објеката у Србији, на Светој гори, у Солуну и Палестини.

Своју ктиторску делатност Сава је започео у Ватопеду где је даривао овај грчки манастир у ком је боравио. Затим је заједно са оцем, монахом Симеоном (рашки жупан Стефан Немања), подигао манастир Хиландар на Светој гори. Поред ова два манастира Сава и Симеон су богато даровали и бројне друге светогорске манастире, пре свих Ивирон, Велику Лавру и Кареју. По повратку у Србију Сава је наставио и развио своју пређашњу делатност сарађујући притом са својим братом, великим жупаном Стефаном Немањићем. По броју подигнутих објеката Савина ктиторска делатност је доживела врхунац након што је издејствовао аутокефалност Српске цркве и током рада на њеном организовању. Такође, током своја два ходочашћа, постао је ктитор неколико цркава и манастира у Светој земљи.

Опширније...
 
Пренос и спаљивање моштију Светог Саве ПДФ Штампа Ел. пошта

Године 1237. мошти Светог Саве су пренете из Трнова у манастир Милешеву. Oвога дана установљено је у нашој светој Српској Православној Цркви да се празнује пренос моштију светог и богоносног оца нашег Саве, равноапостолног просветитеља и учитеља Српског. Пренос моштију Светитеља Саве I би за време благочестивог краља српског Владислава 1237 године, и то из Трнова у манастир Милешево. А то би овако:

Опширније...
 
Путовања

Организујемо поклоничка путовања на Свету гору и посетимо манастир Хиландар. Пођимо стопама Светога саве...

детаљније

Лоза Немањића

 Међу бројним српским династијама највећи допринос српској држави и народу дала је династија Немањића, која је столовала два века (1169-1371;1381).

детаљније